Cara-Cara Untuk Susutkan Sakit Gout Dengan Makanan

Tahukah anda sakit gout sebenarnya agak unik kerana ianya merupakan salah satu penyakit yang paling kerap diredokkan dalam sejarah menurut laman web perubatan paling popular, webmd.com?

Kepada yang kurang fasih tentang topik ini, gout sebenarnya merupakan sejenis penyakit arthritis yang disebabkan oleh pembentukan hablur asid urik pada sendi. Asid urik adalah produk pecahan purin yang merupakan sebahagian daripada pemakanan yang kita ambil.

Asid urik yang banyak  serta pengkristalan elemen ini dalam sistem kita menyebabkan kita mengalami serangan arthritis yang menyakitkan, batu ginjal dan penyumbatan tiub penapisan ginjal yang membawa kepada kegagalan ginjal untuk berfungsi.

Untuk faham lebih lanjut, kita kena tahu tanda-tanda gout dan peringat sakitnya. Terdapat 4 peringkat sakit gout dan ianya ialah:

1. Asymptomatic hyperuricemia

Peringkat ini adalah peringkat awal sakit gout dan ianya adalah tempoh sebelum serangan gout pertama. Tidak terdapat sebarang gejala tetapi paras asid urik darah tinggi dan kristal mulai terbentuk dalam sendi.

2. Acute gout atau gout attack

Peringkat ini berlaku apabila aktiviti yang kita lakukan (seperti minum arak) telah menyebabkan tahap asid urik meningkat atau telah menyebabkan kristal terbentuk dalam sendi yang mencetuskan serangan gout dan menyebabkan kaki bengkak.

Kaki bengkak dan sakit di buku lali ialah symptom utama peringkat acute gout

Kesakitan yang terhasil daripada serangan gout selalunya terasa sehingga 12 jam. Namun begitu, kesan daripada serangan gout selalunya akan bertukar menjadi baik selepas dalam masa 7 hingga 10 hari.

3. Interval gout

Interval gout adalah waktu antara serangan. Walaupun ianya tiada kesakitan yang dirasa tetapi gout tidak hilang. Keradangan pada peringkat yang rendah ini mungkin merosakkan sendi. Ini merupakan masa yang amat sesuai untuk memulihkan gout tersebut melalui perubahan gaya hidup iaitu pemakanan serta mengambil ubatan yang tertentu bagi mencegah serangan masa depan atau bagi gout yang kronik.

4. Chronic gout

Gout yang kronik berlaku kepada individu yang memiliki kadar asid urik yang tinggi. Serangan gout akan menjadi lebih kerap dan sakit justeru ianya tidak boleh hilang seperti biasa. Kerosakan bahagian sendi boleh berlaku dan turut mengakibatkan kelumpuhan mobiliti. Rawatan serta pengurusan yang betul boleh mencegahkan peringkat ini daripada berlaku.

 

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan bagi menghalangkan gejala ini daripada terus berlaku dan antaranya ialah mengambil pemakanan yang betul bagi meredakan penyakit gout daripada bertukar menjadi buruk.

 

Jenis makanan sebagai penawar sakit gout

1. Sayuran

Sakit Gout Diet

Diet yang kaya dengan sayur-sayuran adalah penting untuk kesihatan dan salah satu penawar gout yang paling berkesan. Walaupun kajian pernah menyatakan bahawa sayuran yang mengandungi purin seperti cendawan, asparagus dan bayam boleh menyebabkan gout, penyelidikan yang diterbitkan pada tahun 2012 menunjukkan bahawa ianya tiada kaitan antara pengambilan sayur-sayuran dan risiko sakit gout.

Hal ini kerana sebatian bermanfaat dalam makanan ini dapat mengimbangi kesan kandungan purine yang jauh lebih rendah daripada daging. Antara jenis sayuran yang paling baik sebagai penawar sakit gout ialah asparagus, bayam, kacang polong, kobis bunga, cendawan, kacang, dan lentil.

 

2. Ceri

Sakit Gout Diet

Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa ceri mampu membawa maanfaat kepada penyakit gout. Satu kajian yang dibentangkan pada mesyuarat tahunan Liga Eropah terhadap Rematik mendaoati bahawa pesakit Gout yang mengambil satu jus ceri dua kali sehari selama sekurang-kurangnya empat bulan mengalami pengurangan dalam serangan sakit gout.

Dalam satu kajian pada tahun 2012, orang yang memakan ceri atau ekstrak ceri yang digunakan mempunyai serangan gout kurang dalam dua hari selepas pengambilan ceri daripada selama dua hari selepas tempoh ketika mereka tidak meminum ceri atau ekstrak ceri. Penyelidikan mencadangkan ceri boleh membantu dengan mengurangkan tahap asid urik atau bekerja secara lebih langsung pada keradangan.

 

3. Air

Penyelidikan menunjukkan minum lebih banyak air akan mengurangkan keradangan gout. Satu kajian dari tahun 2009 menunjukkan bahawa dengan setiap segelas air yang digunakan dalam 24 jam sebelum serangan, risiko serangan gout berulang menurun. Sebagai contoh, mereka yang minum lima hingga lapan gelas air mempunyai 40% mengurangkan risiko serangan gout berbanding mereka yang hanya minum satu gelas air atau kurang dalam 24 jam sebelum ini.

Penulis kajian tidak dapat membuat saranan tertentu mengenai jumlah air yang harus diminum oleh minuman kerana ia bergantung kepada keadaan perubatan asas mereka dan tahap aktiviti fizikal. Bercakap dengan doktor anda tentang berapa banyak air yang perlu anda minum setiap hari.

 

4. Produk tenusu

Produk tenusu rendah lemak boleh meningkatkan pengumpulan asid urik dalam air kencing. Dalam kajian terdahulu, mereka yang mengambil makanan atau minuman susu rendah lemak setiap hari akan mempunyai asid urik yang kurang dalam darah mereka berbanding mereka yang mengambil susu biasa. Protein tinggi dan kandungan purin yang rendah terdapat dalam produk susu boleh menjelaskan kesan perlindungan tenusu.

 

 

 

5. Kopi

Sakit Gout Diet

Dua kajian berasingan menunjukkan bahawa minum kopi mengurangkan risiko gout untuk lelaki dan wanita. Hasil kajian menunjukkan risiko gout adalah 40% lebih rendah untuk lelaki yang minum 4 hingga 5 cawan sehari dan 59% lebih rendah untuk lelaki yang minum 6 atau lebih banyak cawan sehari jika dibandingkan dengan lelaki yang tidak pernah minum kopi. Dalam kajian lain penyelidik meninjau soal selidik makanan dari lelaki dan wanita berumur 20 tahun atau lebih tua, dan mendapati bahawa lebih banyak kopi (biasa atau dekaf) peserta minum, semakin rendah tahap asid urik mereka. 

 

Idea menu seharian untuk gout diet

Sarapan pagi
Sereal bijirin tanpa lemak dengan susu rendah lemak
1 cawan strawberi segar
Kopi
Air

Makan tengah hari
Kepingan dada ayam panggang (57gm) atas roti gandum dengan mustard
Salad hijau bercampur dengan cuka balsamic dan minyak zaitun
Susu rendah lemak
Air

Snek petang
1 cawan ceri segar
Air

Makan malam
Salmon panggang (85-115gm)
Kacang hijau panggang atau kukus
1/2 cawan pasta gandum dengan minyak zaitun, lada dan lemon
Air
Yogurt rendah lemak
1 cawan melon segar
Minuman tanpa kafein, seperti teh herba atau teh hijau organik

 

Kepada mereka yang mendapati anda ataupun keluarga anda menghidapi penyakit gout, usah gentar dan resah tetapi ikut sahaja cara-cara mengelak dan menawar di atas dan Insyallah akan terus bertambah baik.

 


Artikel Lain:

5 Jenis Diet Paling Berkesan bagi Menurunkan Berat Badan

Perut tak Sedap? Ini Cara Tradisional Ubati Perut Sakit

9 Masalah Nutrien Penyebab Kemurungan

print
Y. Helmy

Yusof Helmy is a lover of all things rainbow; be it from rainbow cupcakes to rainbow bagels. He believes that in order to enjoy and love food, one must throw the weighting scale in the trash and eat those who say that you are on the fluffier side ( He practise cannibalism sometimes ). He is on the journey of finding his joie de vivre.

Love Malaysian food and culture? Find Malaysian recipes and stories on culture here in the Butterkicap community. Join us.

Sign up for Butterkicap

Tweet us 
@butterkicap

Show the world just how amazing Malaysian food is.

Hashtag us at #butterkicap

Please check your feed, the data was entered incorrectly.