Telur Masin: Senang Dibuat di Rumah!

telur masinTelur masin mentah dan yang sudah dimasak

Telur masin adalah perasa popular di Malaysia, terutamanya bila dihidangi bersama masakan jenis Cina. Ia enak sekali dengan bubur nasi dan merupakan kegemaran ramai bila digunakan sebagai bahan untuk hidangan popular lain seperti ketam telur masin atau sotong kuning telur masin. Baru-baru ini, kuning telur masin, khususnya, telah menjadi salted caramel Malaysia, dan sering diguna sebagai inti pencuci mulut seperti roti bun dan cronuts. Ketahui sebab telur merupakan bahan makanan kegilaan ramai di sini.

Dibuat dengan telur itik, telur masin mempunyai putih yang agak mendung dan kuning firma yang menarik warnanya sebelum ia dimasak. Setelah masak, putih telur itik menjadi keras tetapi rapuh, manakala kuning telurnya lemak dan tidak semasin putihnya. Telur masin biasanya dibeli di pasaraya untuk penggunaan rumah. Ia diselaputi pes tebal dan hitam yang perlu dibersihkan sebelum digunakan. Tetapi adakah anda tahu bahawa telur masin sangat senang dibuat di rumah?

Jika anda tidak mahu susah payah membasuh pes hitam itu dan ingin memastikan telur anda tidak mengandungi bahan pengawet tiruan pada masa yang sama, cubalah resipi di bawah.

salted eggs
Itik Lalla memberikan kami beberapa biji telur untuk membuat resipi ini
Bahan-bahan
salted eggs
Telur itik segar
 • 6 biji telur itik segar, dicuci bersih
 • 5 bunga lawang
 • 1 sudu besar lada hitam
 • 1 sudu besar kepingan serbuk cili
 • ½ cawan garam
 • 3 cawan air
Kaedah
 1. Dalam periuk, sediakan air garam. Masukkan air, garam, bunga lawang, lada dan serbuk cili sehingga mendidih dan garam larut sepenuhnya. Alih dari api dan biar hingga sejuk.
 2. Masukkan telur ke dalam balang kaca dengan perlahan-lahan dan tuangkan cecair yang telah disejukkan sehingga menutupi semua telur. Jika telur terapung, letakkan sehelai plastik atau bekas plastik di atas telur dan tolaknya ke bawah sehingga semua telur tenggelam. Tutup balang.
 3. Simpan balang berisi itu jauh daripada suhu panas atau sejuk, sebaik-baiknya pada suhu bilik, selama empat hingga lima minggu.
 4. Pada minggu keempat, rebus satu telur untuk menguji kemasinannya. Jika anda suka tahap kemasinan dan kuning telur kelihatan agak kasar dengan warna oren yang terang, telur sudahpun sedia. Jika anda mahu ia lebih masin, biar telur dalam air garam untuk satu minggu lagi sebelum mengeluarkan telur dari cecair garam.
 5. Simpan telur yang sudah sedia dalam peti sejuk sehingga sebulan.
salted eggs
Telur itik berendam di dalam air garam
Tips tambahan
 1. Pastikan telur tidak mempunyai retak.
 2. Anda juga boleh menguji telur anda dengan memecahkan telur yang belum dimasak ke dalam mangkuk. Kuning telur harus oren terang dan agak keras, manakala putih telur akan kelihatan sedikit mendung.
 3. Anda boleh menyimpan telur masin mentah atau yang sudah dimasak sehingga sebulan di dalam peti sejuk, iaitu, jika anda tidak habis makan semua telur masin anda terdahulu.
 4. Ya, anda juga boleh gunakan telur ayam, tetapi ia tidak akan menjadi selemak telur itik. Jika mengguna telur ayam, lakukan ujian kemasinan seminggu lebih awal dan kurangkan tempoh rendaman juga selama seminggu.
salted eggs
Telur itik segar dan yang direndam air garam sebelah menyebelah

Senang, kan? Lagipun, pasti keluarga dan kawan-kawan anda akan kagum bila mendapat tahu anda membuat telur itik masin sendiri. Tag kami di #butterkicap untuk menunjukkan kami bagaimana hasil telur masin anda.

print
Butterkicap Team

We're just a small group of friends who love food, culture and Malaysia. We saw the rise of mediocre food, deteriorating relationships and missed the good old days of Malaysia where food was good, homes were warmer and full of friends and family. So we rolled up our sleeves, and made Butterkicap with the hope that it will bring people and flavors home.

Love Malaysian food and culture? Find Malaysian recipes and stories on culture here in the Butterkicap community. Join us.

Sign up for Butterkicap

Tweet us 
@butterkicap

Show the world just how amazing Malaysian food is.

Hashtag us at #butterkicap

Please check your feed, the data was entered incorrectly.