Sambut Ramadhan Dengan Makanan Sunnah Nabi

Ramadhan bukan hanya bulan yang khusus untuk beribadah, tetapi juga peluang untuk membina tubuh badan yang sihat. Bayangkan, selama 11 bulan kita membiarkan perut kita bekerja untuk mencerna makanan tanpa henti dengan makan sepanjang hari, di bulan Ramadhan inilah masanya untuk memberi rehat kepada usus kita dari ‘bekerja’.

Bulan puasa mempunyai 1001 kelebihan yang nyata dan tersembunyi. Apabila kita berpuasa, ia menjadikan buah pinggang kita lebih sihat, meningkatkan kemampuan otak, mengawal kolesterol badan dan membantu kesihatan jantung, pembuluh darah dan banyak lagi kelebihan lain kepada tubuh badan kita.

Disebabkan kita seharian akan menahan lapar dan dahaga, adalah amat penting untuk kita amalkan pemakanan yang sihat, seimbang dan mengenyangkan ketika bulan puasa bagi memastikan stamina badan tetap kekal sepanjang hari. Hal ini kerana, meskipun berpuasa, tugasan dan kerja kita seharian tetap berjalan seperti biasa dan tidak pernah habis. Oleh itu, penting untuk kita titikberatkan soal pemakanan kita di bulan puasa.

Selain memakan makanan yang tinggi dengan karbohidrat, serat dan protein, terdapat juga beberapa jenis pemakanan sunnah yang boleh diamalkan ketika bulan puasa.


Makanan Sunnah #1 – Daging kambing

Kambing
Kredit: keyword-suggestions.com

Terdapat sedikit salah faham mengenai daging kambing. Ia dikatakan tidak baik untuk tubuh badan dan menyebabkan darah tinggi. Namun mengikut fakta dan beberapa kajian yang telah dijalankan, daging kambing, terutamanya daging kambing matang, sebenarnya ternyata pilihan sumber daging merah yang lebih baik berbanding daging-daging lain seperti daging lembu, ayam, biri-biri dan sebagainya.

Kumpulan penyelidik Sistem Kerjasama Pendidikan Lanjut Alabama (Alabama Cooperative Extension System-ACES) daripada Universiti Albama dan Universiti Auburn sebagai contoh, telah mengadakan program pendidikan awam yang mempromosi daging kambing sebagai pilihan yang lebih sihat.

Menurut kajian yang dijalankan oleh mereka, daging kambing mempunyai komposisi khasiat yang terbaik iaitu paling rendah kandungan lemak tepu di dalamnya namun tinggi dengan kandungan lemak tidak tepu yang baik untuk kesihatan.

Selain dagingnya yang menyihatkan, susu kambing juga tidak kurang hebatnya. Kandungan zat mineral yang tinggi di dalam susu kambing mampu merawat anemia yang disebabkan oleh kekurangan zat besi di dalam tubuh, menghalang tulang rapuh dan baik untuk rawatan kencing manis.

Globular lemak yang lebih kecil bagi susu kambing juga membuatkan ia lebih cepat dihadam berbanding susu lembu, dan elok untuk diminum oleh mereka daripada pelbagai lapisan umur.

 

Makanan Sunnah #2 – Madu

Madu
Kredit: pantryspa.com

Hebatnya kelebihan madu sehingga ia disebutkan di dalam Al-Quran dan Tuhan menceritakan tentang kebaikan yang dibawa olehnya (QS 16:69). Menurut hadis Nabi pula, madu disebut sebagai penawar bagi segala jenis penyakit (HR Bukhari).

Dari sudut sains pula, madu mampu mencegah kanser dan penyakit hati kerana ia mengandungi flavonoid dan antioksida yang tinggi. Pengambilan madu secara konsisten dan sukatan yang betul boleh mencegah sakit jantung, tekanan darah tinggi, demam, melancarkan peredaran darah dan banyak lagi kelebihan yang lain, menjadikan madu tidak hanya sesuai untuk diamalkan sepanjang bulan puasa tetapi juga sepanjang masa.

Madu boleh dimakan secara begitu sahaja ataupun dicampur ke dalam makanan atau minuman bagi mendapatkan khasiatnya kerana ia mempunyai rasa yang sedap dan boleh bertindak sebagai pemanis semula jadi.

Selain itu, terdapat pelbagai jenis madu yang wujud sehinggakan pada hari ini para ilmuwan masih belum mampu mengenal pasti kesemua jenis madu yang wujud. Namun, secara asasnya madu boleh dibahagikan kepada beberapa kategori mengikut jenis dan sumbernya, sebagai contoh madu hutan liar dan madu ternak.

Setiap madu pula berbeza antara satu sama lain dan mungkin anda sudah boleh mempertimbangkan untuk mula mengamalkan pengambilan madu mengikut jenis kesukaan anda sekarang.

 

Makanan Sunnah #3 – Cuka

Cuka
Kredit: pantryspa.com

Cuka ialah sejenis makanan yang diperbuat daripada buah-buahan seperti epal, kurma, anggur dan buah tiin yang disimpan atau diperam dalam jangka masa tertentu, bertukar daripada jus buah menjadi alkohol, seterusnya menjadi yis, bertukar menjadi asid asetat dan akhirnya barulah menjadi cuka ataupun turut dikenali sebagai khal.

Menurut sabda Nabi, “Sebaik-baik hidangan adalah khal (cuka)” (HR Muslim).

Kebaikan cuka bagi manusia ialah dapat membantu penyerapan kalsium dengan lebih baik lantas menguatkan tulang, menghilangkan masalah dahaga dan mengurangkan panas badan, mencegah berlakunya keracunan akibat penggunaan ubat-ubatan, mengimbangi tahap asid-alkali di dalam badan, membakar kalori dengan cepat dan pelbagai lagi khasiat yang mungkin belum pernah atau jarang kita dengar sebenarnya.

Cara untuk mengamalkan cuka dalam corak pemakanan ialah dengan memakannya dua kali sehari iaitu selepas sarapan dan sebelum tidur. Selain itu, cuka juga boleh ditambah ke dalam pelbagai jenis masakan, salad atau dimakan begitu sahaja.

 

Makanan Sunnah #4 – Kurma

Kurma
Credit: huffingtonpost.com

Masuknya bulan Ramadhan, kurma menjadi makanan wajib yang pasti ada di setiap rumah untuk dimakan ketika berbuka mahupun bersahur. Buah kurma bagus untuk dimakan ketika bulan puasa kerana ia boleh membekalkan tenaga yang berterusan kerana kurma mengandungi glukosa, iaitu sejenis gula yang telah diproses, menjadikan tubuh boleh terus menyerap khasiatnya secara serta-merta apabila dimakan.

Oleh kerana gula membekalkan tenaga, mereka yang mengambil kurma sejurus selepas berbuka akan menjadikan diri mereka segar dan bertenaga untuk melakukan ibadah. Begitu juga ketika bersahur.

Selain itu, kurma juga kaya dengan kandungan serat yang tinggi yang membantu proses pelawasan dan mencegah barah usus. Di dalam sebiji kurma juga terdapat bermacam lagi kandungan berkhasiat seperti vitamin A dan C, zat besi, fosforus, potassium, sodium dan kalsium.

Lebih istimewa, buah kurma juga merupakan buah yang tidak bermusim dan boleh didapati sepanjang masa. Terdapat dua jenis kurma yang utama iaitu segar atau yang telah dikeringkan. Di Malaysia, biasanya kurma kering yang paling mudah didapati.

 

Makanan Sunnah #5 – Habatus’ Sauda

Habbatus sauda
Kredit: addienblog.blogspot.com

Habatus’ sauda merupakan sejenis bahan yang paling banyak dijumpai di Timur Tengah dan banyak digunakan di dalam masakan masyarakat mereka dan masyarakat India. Ia mempunyai rasa yang pedas, sedikit pahit dan beraroma seperti oregano.

Manfaat habatus’ sauda ialah ia mampu mengurangkan tekanan darah, merawat penyakit asma, meningkatkan daya ingatan, mengurangkan risiko kanser, merawat cirit birit dan pelbagai lagi. kebanyakan manfaat kesihatan tersebut boleh dikaitkan dengan tiga bahan kimia asli yang terkandung di dalam habatus’ sauda iaitu thymoquinone (TQ), thymohydroquinone (THQ) dan juga thymol.

Seperti rempah biasa, habatus’ sauda boleh dimasukkan ke dalam masakan seperti kari yang bertindak sebagai rempah agak masakan lebih sihat dan beraroma. Habatus’ sauda juga boleh diambil dengan menelannya secara terus sebanyak 7 biji sebelum dan selepas bangun tidur bagi menjaga kesihatan secara menyeluruh, digoreng, direbus, dicampur bersama air suam dan beberapa lagi bahan lain.

Lebih mudah, terdapat juga habatus’ sauda yang telah diproses ke dalam bentuk pil, serbuk dan minyak bagi memudahkan penggunaannya.

Makanan sunnah #6 – Barley

Image result for makanan sunnah, barley
Kredit: 1.bp.blogspot.com

Barley atau nama saintifiknya Hordeum Vulgarie merupakan tumbuhan bijirin pertama yang telah ditanam di sekitar negara Timur Tengah sekitar 9000 tahun lampau serta ia merupakan bijirin terawal terpenting pada zaman itu. Barley telah dijadikan dalam pelbagai bentuk bahan makanan antaranya tepung dan emping bijirin barley. Batang barley bermanfaat dalam penghasilan kertas untuk bahan penulisan dan bahan pembinaan serta barley juga dijadikan bahan mkanan untuk haiwan ternakan.

Barley juga tergolong dalam kelompok tumbuhan Gramineae dan merupakan tanaman gandum yang banyak ditanam di sekitar negara Barat. Cara penanaman barley adalah menggunakan bijinya sehinggalah ia menjadi satu pohon bijirin yang setinggi kira-kira 1 meter. Barley mempunyai khasiat yang banyak dalam pemakanan, ia tinggi dengan kandungan serat, potein dan karbohidrat kompleks serta vitamin dan sumber galian yang tinggi.

Barley merupakan antara makanan berkhasiat tinggi dalam membantu menjadi penyejuk tubuh badan. Ia dikatakan menjadi makanan sunnah Rasulullah S.A.W kerana baginda pernah memberi sup gandum kepada orang menghidap demam. Khasiat yang baik untuk merawat dan menjaga kesihatan tubuh badan juga tidak dapat dinafikan. Antaranya barley berpotensi merendahkan paras kolestrol, membantu proses melawaskan sisa buangan tubuh badan dan mengelakkan masalah sembelit serta risiko diabetes dapat dikurangkan dengan mengamalkan minuman barley.

Selain itu, barley juga berpontensi menjadi ejen penghadam dan ia sangat sesuai dijadikan makanan tambahan berkhasiat dan boleh dijadikan minuman. Biji barley mempunyai kelebihan dalam merawat luka dan lecur akibat terbakar. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan, barley juga mampu membakar lemak dan berat badan dapat dikurangkan kerana ia bertindak sebagai penyekat selera makan.

Bijirin barli pula bertindak sebagai penghadam, pelega dan dikatakan sesuai dimakan sebagai makanan berkhasiat atau dijadikan air barli (rebusan air barli dalam air). Biji barli juga digunakan sebagai ramuan tampal untuk luka dan luka akibat terbakar. Bijirin barli juga dikatakan boleh membantu dalam menghilangkan berat badan kerana ia bertindak sebagai penahan selera makan.

Malahan, jus barley hijau diperkaya dengan khasiat 11 kali kalsium berbanding susu lembu, kandungan 5 kali zat besi berbanding sayur bayam, khasiat vitamin C 7 kali ganda daripada oren dan 80mg vitamin B12 jika mengambil 100gm barley. Dalam merawat penyakit serius seperti arthritis dan penyakit barah, pengambilan jus daun barley muda atau yang telah dikeringkan mampu membuatkan enzim-enzim yang digunakan dengan baik. Pengambilannya adalah dalam tempoh masa 2 jam selepas makan ataupun 20 mnit sebelum ambil hidangan seterusnya.

 

Makanan sunnah #7 – Susu kambing

 

Kredit: tazkirah.net

Berdasarkan banyak kajian dan penelitian pakar perubatan, susu kambing berpotensi merawat pelbagai penyakit seperti penyakit asthma, penyakit reumatik, penyakit demam kuning, penyakit insomnia dan berupaya membantu memperkuatkan tulang. Khasiatnya adalah lebih baik berbanding pengambil susu lembu.

Susu kambing merupakan salah satu makanan penyembuh terbaik dalam membina sel otak, sistem saraf dan sistem mental tubuh badan kita. Di dalamnya juga terkandung 1001 nutrisi yang lengkap, antaranya ialah vitamin, mineral, protein dan lemak penting yang membantu pertumbuhan jaringan otak, enzim dan neurotransmitter terbaik serta membekalkan tenaga yang cukup kepada otak kita. Susu kambing adalah ejen terbaik dalam menghasilkan semula sel-sel dalam tubuh badan dan meningkatkan tahap kesihatan menjadi lebih baik.

Kelebihan susu kambing dalam khasiat nutrisinya adalah 2 kali ganda lebih baik berbanding susu lembu dan kehebatannya adalah setanding dengan susu ibu. Bayi yang mengambil susu kambing dan susu ibu sebagai minuman ternyata berpotensi memiliki sistem imunisasi yang lebih kuat, fizikal yang cergas dan minda yang cerdas berbanding bayi yang hanya minum susu ibu atau mengambil susu lembu sahaja.

Selain itu, susu kambing juga ternyata boleh diminum oleh semua lapisan umur kerana ia tidak akan menyebabkan alahan dan keradangan seperti susu lembu. Partikel lemaknya yang lebih kecil menjadikan susu kambing ternyata lebih mudah dihadam berbanding susu lembu.

 

Makanan sunnah beri kesihatan baik secara keseluruhan

Amalan pemakanan sunnah yang diturunkan oleh Nabi Muhammad S.A.W amatlah dituntut dan disarankan kepada kita. Hal ini kerana, makanan yang menjadi amalan baginda adalah sebaik-baik makanan dan ia diperkaya dengan 1001 khasiat yang amat berguna untuk kesihatan tubuh badan secara keseluruhan dari hujung rambut hingga hujung kaki.

Makanan yang telah dinyatakan diatas bukan sahaja memberi manfaat kepada kesihatan manusia, ia juga memberi manfaat kepada kehidupan harian. Makanan yang baik dan berfaedah sangat memberi kesan kepada sifat dan pencapaian seseorang. Ini kerana, apa yang kita makan itulah yang gambarkan siapa diri kita.

Jika kita seorang yang menjaga pemakanan dengan baik, maka baik jugalah tahap kesihatan kita. Segala penyakit yang wujud hampir secara keseluruhan adalah berpunca daripada pemakanan, jadi kita perlu teliti apa jua yang kita ambil. Makan secara sihat dan bersih untuk mencegah penyakit kerana mencegah itu lebih baik daripada merawat.

 

 

print
Bibi Mokrat

Fresh-from-the-oven writer who actually takes pride in the quote 'Women belongs in the kitchen' because that's exactly where she wants to be - most of the time

Love Malaysian food and culture? Find Malaysian recipes and stories on culture here in the Butterkicap community. Join us.

Sign up for Butterkicap

Tweet us 
@butterkicap

Show the world just how amazing Malaysian food is.

Hashtag us at #butterkicap

Please check your feed, the data was entered incorrectly.